Νέα

Υποψήφιοι στο Συμβουλίου Γεωπόνων για την περίοδο 2024-2026

Το Συμβούλιο Γεωπόνων προσκαλεί όλους του εγεγγραμένους Γεωπόνους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα του Περιβαλλοντικού Κέντρου Σκαρίνου για την ανάδειξη των τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Γεωπόνων.

Τους πέντε υποψηφίους καθώς και τα βιογραφίκα τους μπορείτε να τα δείτε πατώντας εδώ.

Εκλογική Γενική Συνέλευση Συμβουλίου Γεωπόνων 2024

Το Συμβούλιο Γεωπόνων προσκαλεί όλους του εγεγγραμένους Γεωπόνους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα του Περιβαλλοντικού Κέντρου Σκαρίνου. Τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογή τους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλούνται μέχρι την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν συμπληρωμένα 1. Αίτηση Υποβολής Υποψηφιότητας (περιλαμβάνεται στο Παράρτημα) και 2. Σύντομο βιογραφικό σε ηλεκτρονική μορφή όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και Αίτησης Υποβολής Υποψηφιότητας υπάρχουν στο πιο κάτω αρχείο:

Ανακοίνωση πρόσκλησης σε Εκλογική Γενική Συνέλευση και Υποβολή υποψηφιότητας.

Νικητές Μάτσειου Διαγωνισμού 2023

Η Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων προκήρυξε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον Μάτσειος Διαγωνισμό. Ένα θεσμό που ξεκίνησε μετά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959 για να τιμήσει τον Ήρωα Κυριάκο Μάτση που έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας μας στις 19 Νοεμβρίου 1958 []  Ο θεσμός διακόπηκε με την Τουρκική εισβολή, ενώ αναβίωσε το 1985 από την Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων σε συνεργασία πάντα με το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού.

Οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού είναι:

      Α΄ Βραβείο:  Στυλιανού Αντωνία, Στ1           

     Β΄ Βραβείο: Βασιλείου Γεωργία, Στ1

     Γ΄ Βραβείο: Σολωμού Στυλιανή, Στ1

Το δοκίμιο που κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Διοργάνωση σεμιναρίου για χορήγηση Πιστοποιητικού Κατάρτισης Συμβούλου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Γεωπόνων, στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (Ε.Σ.Δ.) για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ανακοινώνει τη διοργάνωση του 4ου Σεμιναρίου για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Κατάρτισης Συμβούλου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων.

Το Σεμινάριο θα είναι διήμερο και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, μεταξύ των ωρών 8:00π.μ.-3:00μ.μ. στο Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Λεμεσού που βρίσκεται στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού (Αγχίστου 4, 3048 Ζακάκι). Η παρακολούθηση του σεμιναρίου από τους συμμετέχοντες είναι υποχρεωτική και τις δύο μέρες της εκπαίδευσης.

Το Σεμινάριο αφορά Γεωπόνους και Δασολόγους που θέλουν να διαπιστευτούν ως Σύμβουλοι Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και δεν έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενα Σεμινάρια κατάρτισης Συμβούλων.

Για συμμετοχή στο Σεμινάριο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης Χορήγησης Πιστοποιητικού Κατάρτισης Συμβούλου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην κυβερνητική πύλη «gov.cy». Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22408569 / 22408633 ή στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας.

Φοίβος Παπαχριστοφόρου

Η Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων και το Συμβούλιο Γεωπόνων θέλουν να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους φίλους, του συναδέλφου Φοίβου Παπαχριστοφόρου, που άδικα μας άφησε τόσο νωρίς. Ο Φοίβος ήταν ενεργό μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής της ΠΕΓ Λευκωσίας-Κερύνειας για πολλά χρόνια αλλά και δραστήριος σαν Γεωπόνος γενικότερα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Mετασυλλεκτικής Παθολογίας Νωπών Τροφίμων στο ΤΕΠΑΚ

Το διεθνές συνέδριο ‘VI International Symposium on Post-harvest Pathology: Innovation and advanced technologies for managing postharvest pathogens” διοργανώνεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Νικόλαος Τζωρτζάκης) κάτω από την ομπρέλα δύο Διεθνών Οργανισμών, του International Society of Horticultural Science (ISHS) και του International Society of Plant Pathology (ISPP).

Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2022, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ (κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος).

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μετασυλλεκτικής Παθολογίας και Ασφάλειας Τροφίμων θα επικεντρωθεί σε καινοτόμες τεχνολογίες για τη συντήρηση νωπών βρώσιμων προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κομμένες σαλάτες, δρεπτά άνθη, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά) και αποθηκευμένων προϊόντων, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συσκευασία, μεταφορά και ασφάλεια τροφίμων.

Επιστήμονες και ειδικοί στην επιχειρηματικότητα θα τονίσουν τη διαχείριση της αλυσίδας μετά τη συγκομιδή για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών (διαδικασία διατήρησης, προστασίας και διανομής μέχρι λιανικής πώλησης και κατανάλωσης).

Το συνέδριο θα αποτελείται από ομιλίες, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, επιχειρηματικές συνεδρίες, και συνεδρίες γραπτών ανακοινώσεων/προβολής αφισών που αναμένεται να προσφέρουν νέα τεχνογνωσία και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

 

Περισσότερες Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου

VI International Symposium on Postharvest Pathology

Καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Postharvest Pathology 2022 | Facebook

https://twitter.com/SymposiumVi

Το ΤΕΠΑΚ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Ασφαλή Τρόφιμα με Λιγότερα Γεωργικά Φάρμακα»

To Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Ασφαλή Τρόφιμα με Λιγότερα Γεωργικά Φάρμακα», την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022.

Κύριοι Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κα. Στέλλα Κυριακίδου, με θέμα «Η Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Κώστας Καδής με θέμα «Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και ενέργειες για επίτευξη των στόχων της μείωσης της χρήσης γεωργικών φαρμάκων και αύξησης της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο»

Θα μιλήσουν, επίσης, η Ανώτερη Χημικός, στο Γενικό Χημείο του Κράτους Δρ Δέσπω Λουκά-Χριστοδούλου με θέμα «Υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα: Επίσημος έλεγχος», ο Βιοκαλλιεργητής, κ. Πιερής Χατζηπιερής, με θέμα «Η βιολογική γεωργία στην Κύπρο – παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα από τα μάτια ενός βιοκαλλιεργητή» και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ, Δρ Μενέλαος Σταυρινίδης με θέμα «Άνθρωπος, γεωργία και περιβάλλον: Καλλιεργούμε σήμερα με το μυαλό στο αύριο».

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

16ο Συνέδριο της Μεσογειακής Φυτοπαθολογικής Ένωσης στην Λεμεσό

Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί το 16ο Συνέδριο της Μεσογειακής Φυτοπαθολογικής Ένωσης, μεταξύ 4-8 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο St. Raphael στη Λεμεσό, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα των Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και των έμφυλων ανισοτήτων που παρουσιάζονται στον συγκεκριμένο τομέα, θα προσφερθεί ένα ειδικό σεμινάριο με θέμα «Γιατί η διάσταση του φύλου έχει σημαντικό ρόλο στην παθολογία των φυτών;». Η ισότητα των φύλων έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους στόχους για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, οι πρακτικές έρευνας και επαγγελματικής ανάπτυξης συνεχίζουν να αγνοούν έναν τόσο σημαντικό παράγοντα.

Το ειδικό αυτό δίωρο σεμινάριο στοχεύει να παρέχει πρακτικά παραδείγματα σχετικά με την ενσωμάτωση του φύλου στην έρευνα και τη διδασκαλία, με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία των φυτών και τη φυτοπαθολογία. Οι εμπειρίες που θα μοιραστούν οι ομιλητές και ομιλήτριες με το κοινό στοχεύουν στο να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην ανάδειξη των προκλήσεων που συνδέονται με το φύλο στον τομέα των επιστημών, καθώς και στην εισήγηση καλών πρακτικών για άμβλυνση του προβλήματος.

Παράλληλα, μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων, το σεμινάριο στοχεύει να προσφέρει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία να δικτυωθούν με εμπειρογνώμονες του συγκεκριμένου αντικειμένου και να αποκτήσουν χρήσιμα εργαλεία και συμβουλές για αριστεία στην έρευνα αλλά και στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

To πρόγραμμα του σεμιναρίου:

Παρουσίαση από την Dr. Margreet van der Burg (Keynote Speaker), Senior Lecturer/Researcher – Wageningen University

“Gender in plant health and phytopathology: exploring the research agenda.”

Παρουσίαση από την Παναγιώτα Πολυκάρπου, Gender Expert & Research Fellow – Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

“How gender equality, innovation and excellence in research are highly correlated? Practices, Tools & Methods.”

Παρουσίαση από την Μαρία Αγγελή, Sociologist & Gender Expert – Μεσογειακό Κέντρο Μελετών του Φύλου

“Better together: Gender Diversity and Inclusion in the workplace.”

Panel Discussion: “What are the benefits of diversity and equal representation of genders in academia and industry? Challenges and good practices’’.

Oμιλητές: Blanca Landa, Anna Maria D’Onghia, Khaled Makkouk, Maria Kaiafa

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και απευθύνεται σε ερευνητές και ερευνήτριες, ακαδημαϊκό προσωπικό, επαγγελματίες εκπαίδευσης, και επαγγελματίες γεωπόνους.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά, δηλαδή τόσο με φυσική όσο και διαδικτυακή παρουσία των συνέδρων. Μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή στο: info@easyconferences.eu

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.cyprusconferences.org/mpu2022/

Υποψήφιοι για το Συμβούλιο Γεωπόνων θητείας 2022-2024

Το Συμβούλιο Γεωπόνων σας προσκαλεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας (Σκαρίνου) για την ανάδειξη των τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Γεωπόνων.

Τους υποψηφίους μπορείτε να τους δείτε εδώ:   Υποψήφιοι Γεωπόνοι

Εκλογική Γενική Συνέλευση Συμβουλίου Γεωπόνων

Το Συμβούλιο Γεωπόνων σας προσκαλεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας (Σκαρίνου).
(απαραίτητη η κατοχή έγκυρου Safepass όπως ορίζει ο περί Λοιμοκάθαρσης Νόμος).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Ανακοίνωση